Activism

Raport de activitate al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, Elena Doamna, Focșani, Vrancea în cadrul Campaniei Internaționale “19 zile de activism pentru prevenirea abuzului și violenței împotriva copiilor și tinerilor” 2016

Temele Temele Prevenirea violenței și a abuzurilor împotriva copiilor și Prevenire pericolelor TIC (cyber bullying)

În perioada 1-20 noiembrie, au fost derulate la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna, Focsani, o serie de activități de prevenire a  oricărei formă de abuz și violență a tinerilor din cadrul  campaniei  19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor.

Așadar, în atelierele deschise de creație artistică și literară, coordonate de cadrele didactice  Nela Ghiorghiță, Apostu Corina și Maria Constantin, au prins contur afișe, desene și scrisori care au scos în evidență mesajele anti-violență ale elevilor. Acestea si-au manifestat creativitatea si talentul, folosind tehnici diverse de realizare a materialelor educative, ce ulterior au fost expuse și jurizate în expoziția Mesajul meu antiviolență.

Temele Prevenirea violenței și a abuzurilor împotriva copiilor și Prevenire pericolelor TIC (cyber bullying) s-au concretizat printr-o serie de activități desfășurate pe mai parcursul a trei zile sub coordonarea doamnei prof. Alina Florea. Workshop-urile, prezentările  power-point, concursurile interactive, jocurile de rol,  dar mai ales vizionarea unor filme educative, au avut un impact puternic asupra liceenilor, care au înțeles cum să evite situațiile de bulliyng și cum trebuie să reacționeze în cazul in care sunt victime ale violenței.

Invitatul special al activităților, doamna Manolache Monica, comisar șef de poliție din cadrul Biroului de Siguranța Școlară, Inspectoratul Județean Vrancea, a întărit în conștiința elevilor faptul  că tachinarea, izolarea unui coleg, împrăștierea de zvonuri, însușirea unor bunuri care nu ne aparțin, creează intimidare și frică. Au fost  sfătuiți cum să evite astfel de comportamente și unde trebuie să apeleze în caz că sunt victime ale vreunei forme de violențe.

Totodată, au fost apreciate și premiate lucrările artistice ale elevilor din cadrul expoziției Mesajul meu antiviolență.

Deși nu exhaustive, temele abordate în această perioadă, au avut drept scop promovarea unei atitudini pozitive împotriva violenței, atât în viața cotidiană cât și în mediul virtual. Fiind o categorie vulnerabilă,  principalul motiv al acestor activități, a fost de a dezvolta elevilor noștri capacitatea de a ști cum să prevină și cum să acționeze în diverse situații de bulliyng și cyberbulliyng.  Toate activiățile au fost îndrumate și  asistate de coordonatorul local al campaniei prof. dir. adj. Petronela Bernovici.